Call us: 0027 (0)21-8564213

 • Jeugdzorg centrum

  De jeugdzorgwerkers spelen een belangrijke rol in de levens van de kinderen. Zij zijn dag en nacht betrokken en daarom belangrijk als het gaat om rapportage en beoordeling.

  De maatschappelijk werkers van Goeie Hoop zijn verantwoordelijk voor het asseseren van de kinderen om zo een duidelijk beeld te krijgen van hun achtergrond, situatie en ontwikkeling.

  De maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers, pedagogisch en medisch personeel stellen gezamenlijk een individueel ontwikkelingsplan op voor de kinderen. Naar aanleiding van dit IDP wordt er gekeken naar een passend vervolgproject. Dit kan gezinshereniging zijn, plaatsing in een pleeggezin, gesloten inrichting, opvang voor verslaafden etc. zijn.

  Sommige kinderen zijn zo getraumatiseerd dat ze gericht therapie nodig hebben. Goeie Hoop maakt gebruik van (gratis) therapeuten als het gaat om therapie voor seksueel misbruik.

  Voor alle andere trauma’s en daaruitvloeiende gedragsproblemen bieden onze maatschappelijk werkers individuele- en groepssessies, counseling en speeltherapie aan.

  In de ochtend worden de peuters en kleuters bezig gehouden in de Goeie Hoop creche waar ze worden voorbereid op regulier onderwijs.

  Voor de kinderen die niet naar school kunnen, wordt er homeschooling aangeboden. Het gaat hier vooral om kinderen die jaren niet naar school zijn geweest en dus flink achterlopen, of vanwege hun ernstige gedragsproblemen geen aansluiting vinden bij normaal onderwijs.

  Om de kinderen weerbaar te maken voor de verleidingen waarmee ze eendag weer te maken zullen krijgen, bieden de jeugdzorgwerkers in groepsverband levensvaardigheidslessen aan. De kinderen dragen zelf de onderwerpen aan waar ze het moeilijk mee hebben of graag meer over willen weten. Zoals; alcolhol- en drugsgebruik, gangsterbendes, tienerzwangerschappen, pesten op school, hoe maak je vrienden, wat gebeurt er in je lichaam wanneer je boos of verdrietig bent etc.

  Zuid-Afrika kent verschillende nationale feestdagen. Deze dagen worden zoveel mogelijk traditioneel gevierd, waarbij alle kinderen en personeel een rol toebedeeld krijen.

  Goeie Hoop heeft verschillende speelgronden, waaronder een voetbalveld en een hindernisbaan.

  Sinds december 2016 beschikt Goeie Hoop over een eigen zwembad. Hoewel Goeie Hoop 7 minuten rijden van het strand gelegen is, blijft het een risico om kinderen kwijt te raken op een overvol strand. Ook vanwege het wegloopgedrag van de tieners is het veiliger om voor afkoeling op het eigen terrein te zorgen.

  Ook in de groentetuin van Goeie Hoop kunnen de kinderen hun energie kwijt. Het verzorgen en handen-vuil-maken heeft een therapeutische werking en is helend. Zo ook het verzorgen van de kippen.

  De ‘big barn’met zijn podium, geluidinstallatie en ruimte om een grote groep mensen te accomoderen is geliefd voor muziek en drama. Ook houden we hier iedere week Bijbelclub voor de kinderen en wordt er geknutseld, tafeltennis gespeeld, bingo avonden gehouden of een mooie film gekeken.